De buurt wordt nieuwsgierig

De Wasplaats – een wasserette, en meer dan dat! Zo kopt de wijkkrant van Klarendal in oktober van dit jaar. Met je wasmand vol vuile was de straat op. Vroeger in de jaren 40/50 was dit heel normaal en keek niemand ervan op. Gezellig wachtte je samen met de andere vrouwen totdat jouw was weer spik en span was. Je kletste wat, rookte een sigaretje (dat kon nog in die tijd) en hoorde de laatste roddels. De buurtwasserette! Binnenkort opent er in Klarendal weer zo’n ontmoetingsplek, met de naam De Wasplaats.

Een sociale plek, op meerdere manieren. Ruimte voor dat praatje met elkaar onder het genot van een goede bak koffie. De Wasplaats trekt bewoners ook aan als info- en servicepunt. Hoe kun je het beste kleding herstellen? En die rits in die mooie jurk, die is kapot. Maar hoe kan ik hem zelf vervangen? Hoe was ik mijn mooie zijde blouse het beste? Volop ideeën zijn er om van De Wasplaats een spilfunctie van de wijk te maken. Voor ondernemers die hier hun vuile was kunnen laten wassen maar zeker ook voor de bewoners. Ook op een andere manier vervult De Wasplaats een sociale rol. Namelijk die van werkplek voor mensen die vanuit een uitkering terug willen op de arbeidsmarkt. Zij kunnen hier werkervaring opdoen.

De Wasplaats past helemaal in de huidige trend. Overal in het land poppen de ‘selfservice stations’ op, zogenaamde onbemande voorzieningen met ruime openingstijden en waar alles geautomatiseerd is. Iets anders is de combiwasserette. Het woord zegt het al: een wasserette gecombineerd met andere services zoals een lunchroom, internetcafe of kapper. De Wasplaats valt in deze laatste categorie.

De Wasplaats is een bewonersinitiatief vanuit het WijkWerkPalet. Begin oktober kregen Monita Polman, Rik van Houten en Wendymay Tiktak de sleutel van Klarendalseweg 439 om in het pand voorbereidingen te treffen. Monita is de initiatiefneemster van het WijkWerkPalet en projectleider, Rik heeft ervaring met het werken met mensen in kringloopwinkels en Wendymay had plannen voor zichzelf iets te starten in het Modekwartier. Zij zijn de gezichten van de Wasplaats.

[foto © Zefanja.nl]

Rik, Monita en Wendymay bij een ouderwetse mangel die begin oktober nog de lege ruimte aan Klarendalseweg 439 vult. In het pand zullen voor de was- en droogmachines komen en de koffie- en leestafel. Achter zal ingericht worden als werkruimte voor vouwen en strijken. In november willen zij al draaien, de officiële opening wordt verwacht in januari.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *