Rik en Koen, de dagelijkse gezichten in de Wasplaats

Rik weegt de was, Koen staat bij de kassa. Rik is vijf dagen in de week in de Wasplaats te vinden en Koen drie. Soms meer. Maar beide mannen doen veel meer dan alleen de was draaien!

DE WASBAAS

Vanaf de opening begin 2016 treffen we vijf dagen in de week Rik van Houten in de Wasplaats. Rik is inofficieel tot ‘de Wasbaas’ omgedoopt. Maar Rik is veel meer dan de man die de wasmachines draait. Rik was twee jaar werkloos en moest zich oriënteren op een werkervaringsplek. Hij en Monita Polman (één van de initiatiefneemster van het WijkWerkPalet) waren ooit collega’s bij 2SWITCH, kwamen elkaar weer tegen en voor hij het wist zat Rik in de ‘pioniersgroep’ van de Wasplaats. Hoe werken andere wasserettes en bewonersbedrijven in het land? Hoe gaan wij dat ik Klarendal op zetten? Rik dacht hier in mee, kon vrijgesteld worden van sollicitatieplicht en is ondertussen het dagelijkse gezicht van de Wasplaats.

WERKEN IN EN VOOR JE EIGEN WIJK

Rik draait als Wasbaas de wasjes voor grote en kleine klanten. Maar voor alle mensen die er dagelijks binnen komen voor een bakje koffie en een babbeltje, is hij ook de gastheer. ‘Ik vind het erg leuk om in mijn eigen wijk iets de doen met bewoners. Wasjes draaien, mensen begeleiden, het winkeltje OOgst in de gaten houden, met de elektrische bakfiets wasjes naar de klanten brengen; de veelzijdigheid is erg leuk.’  Het is de bedoeling dat er een betaalde baan uit Rik’s werk komt.  Met de klandizie voor de wasserette gaat het steeds beter en de omzet van de Wasplaats stijgt gestaag.  Maar er moet nog wel iets bedacht worden om verzekerd te zijn van Rik’s aanwezigheid in de Wasplaats.

ACTIVEREND WERK

Ook Koen is bewoner in de wijk Klarendal en kwam na wat omzwervingen op diverse activerende werkplekken uiteindelijk in de Wasplaats terecht. Hij is er minder dagen dan Rik, maar verricht dezelfde werkzaamheden. ‘We verdelen de taken en doen het met zijn allen.’

WASPLAATS GOES VINYL

Rik’s grote hobby zijn grammofoonplaten. In de grammofoonhoek een plaatje draaien hoorde al langer tot de mogelijkheden in de Wasplaats. Maar nu is de collectie uitgebreid door hem zelf en andere grammofoonplaat liefhebbers. Zij kunnen hun grammofoonplaten beschikbaar stellen, Rik bewaakt de kwaliteit. Als deze verkocht worden, gaat een deel van de opbrengst naar de eigenaar en 20% van de opbrengst komt ten goede aan Winkeltje Oogst voor onderhoud en PR doeleinden. Laat vinyl nou ook een hobby zijn van Koen en de Wasbazen elkaar hierin versterken! ‘Wassen, kunst, huisvlijt, vinyl en ontmoeting; ik voel me wel thuis hier!’ aldus Rik.

Tekst en beeld: Zefanja.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *